Get ready to be

WORTH IT

Hoe kijk jij terug op 2021?

DSF b

De afgelopen dagen waarin ik heb teruggeblikt op mijn belangrijke lessen van 2021, kwam ik erachter dat dit er eigenlijk veel meer zijn dan vijf. Ik besef nu pas wat voor een kennis en wijsheid ik het afgelopen jaar heb opgedaan. Ik zou er een boek over kunnen schrijven.

 

Les 1. What is meant to be, will be!

Een van de grootste eyeopeners en vooral ook het gaafste om te ervaren was dat mogelijkheden op mijn pad kwamen in plaats van dat ik er zelf heel hard achteraan aan het rennen was.

Hard werken, dat was altijd mijn motto. Veel harder werken dan dat eigenlijk nodig was. Alle ballen omhoog houden, alles goed willen doen, overal gelijk actie op willen ondernemen, alles zo snel mogelijk willen bereiken, een heel plan uit te stippelen, maar ook proberen om alles vast te houden.

 

Ik had het gevoel alsof ik continu tegen de stroming in aan het zwemmen was.

 

Eerder als ik een bepaald inzicht op deed dan wilde ik hier meteen mee aan de slag en was ik heel druk bezig met HOE ik dit kon aanpakken/veranderen. Dan kon ik uren piekeren over hoe ik dit ging doen en was ik op een gegeven moment heel het overzicht kwijt.

Nu begin ik bij de intentie, de intentie/de keus om hier mee aan de slag te gaan en laat ik de hoe zich vanzelf vorm geven. Ik werk nog steeds hard, alleen ren ik er nu niet meer achteraan.

Daarnaast heb ik ook geleerd om los te laten wat niet voor mij bestemd is. In plaats van het met twee handen met veel moeite vast proberen te houden, laat ik het nu met liefde los. Zodat er ruimte ontstaat voor het geen dat wel voor mij bestemd is.

 

What is truly yours will eventually be yours and what is not, no matter how hard you try, will never be.

 

Les 2. Antwoorden vinden

Op dit moment het antwoord niet weten, is ook een antwoord.

 

Om jezelf goed te leren kennen is het belangrijk om erachter te komen wat de overtuigingen zijn die jou hebben gevormd en, belangrijker misschien nog, waar ze vandaan komen.

Iedere persoonlijke reis begint dan ook met een vraag of meerdere vragen waar je antwoord op wilt. Je wilt weten wat maakt dat je zo moe bent, je wilt weten wat maakt dat je nergens meer voldoening uit haalt, je wilt weten wat maakt dat je bent zoals je bent, je wilt weten wat maakt dat je jezelf anders voelt, etc.

Hoe verder je in dit proces komt, des te meer vragen je jezelf gaat stellen.

 

Waar ik in 2020 vooral nog aan de oppervlakte in mijn persoonlijk proces bezig was, ben ik in 2021 echt naar binnen gekeerd, ben ik de diepte in gedoken en heb ik mezelf grondig onderzocht. En hierbij heb ik mezelf heel veel vragen gesteld:

Wat maakt dat ik doe wat ik doe?

Waar komt mijn gedrag vandaan?

Wie ben ik op dit moment?

Wie wil ik graag zijn?

Wat maakt dat ik ben zoals ik ben?

Wat maakt dat ik bepaalde situaties lastig vind?

Wat maakt dat bepaalde situaties mij raken?

Wat maakt dat ik zo gevoelig ben?

Hoe ga ik dit allemaal voor elkaar krijgen?

 

En dit zijn zeker nog niet alle vragen die ik mezelf heb gesteld. De antwoorden vinden op deze vragen was een enorme worsteling en alleen al in het vinden van de antwoorden lagen enorm veel lessen. Die lessen kwamen nog bovenop de lessen die ik tegenkwam toen ik stap voor stap de antwoorden vond.

Ik wilde graag de antwoorden snel weten en kon vaak de antwoorden niet vinden, wat ik echt heel vervelend vond. Thanks to mijn gedrevenheid!

Afgelopen week kwam in een film de volgende inspirerende quote voorbij:

”Het is niet erg om niet alle antwoorden te weten, dan stel je de juiste vragen”.

Het vinden van een antwoord op je vraag is geen eindbestemming. Het is weer een nieuwe deur naar een volgende vraag en een volgend antwoord. En als je op dit moment het antwoord niet weet, is dat ook een antwoord: tijd. Je hebt meer tijd, meer inzichten en ervaringen nodig om antwoord te kunnen geven op je vraag.

Hoe meer vragen jij jezelf stelt, hoe meer diepgang deze vragen hebben, hoe meer antwoorden en hoe moeilijker je antwoorden zult vinden. Wat uiteindelijk zal zorgen voor meer zelfkennis en zelfbewustzijn.

 

Zie het als een grote puzzel, waarbij je iedere keer weer nieuwe puzzelstukjes vind en zo een steeds beter beeld krijgt van het grotere geheel. En iedere stap, ieder stapje, hoe klein of hoe groot dan ook, draagt hier aan bij.

 

Les 3. Samenspel van donker en licht

In 2021 heb ik veel donkere hoeken gezien, waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Pijn, verdriet, woede, schuld, allemaal emoties die ik ver weg had gestopt kwamen aan het licht. Niet echt iets waar ik op te springen stond, maar waarvan ik achteraf kan zien dat het zo hard nodig was!

Zonder nacht is er geen dag en zonder donker is er geen licht. Er bestaat geen leven zonder onzekerheid, angst, schaamte, haat, hebzucht, lust en jaloezie (donker). En er bestaat geen leven met alleen maar liefde, dankbaarheid, vergevingsgezindheid, vriendelijkheid, tolerantie en begrip (licht).

Het donker dient ergens voor, ook al kan je op dit moment niet zien of verwoorden welk doel of functie het heeft. Er zit een diepere betekenislaag en zingeving in verborgen.

Het donker aankijken voelt niet altijd even veilig of comfortabel, omdat je zo gewend bent je af te wenden van de pijn en de andere emoties om weer de veilige grondΒ  op te zoeken. Maar juist door op de veilige grond te blijven staan, kom je niet vooruit en blijft je op hetzelfde punt staan waar je nu ook staat. Zolang als jij de wijsheid uit het donker niet hoort, zal het keer op keer terug komen, totdat het gehoord is.

Je komt tot nieuwe inzichten, die je niet had opgedaan als je niet het donker had aangekeken.

 

Het leven is geen strijd, geen oorlog om het donker te verslaan. Het leren leven mΓ©t het donker. Het donker omarmen en luisteren naar de wijsheid die verborgen zit in het donker.

Ondanks dat het aankijken van het donker niet makkelijk is, zorgt het voor verlichting en voor ruimte voor iets nieuws.

Pas als je het donker kan omarmen en voelen, kan je ook volledig het licht omarmen en voelen.

 

Les 4. Alles begint bij jezelf

Ik kon er zo gefrustreerd van raken als anderen niet deden wat ik graag wilde. Als ik niet de liefde kreeg die ik wilde. Als ik niet gezien werd op de manier waarop ik gezien wilde worden. Als ik niet gehoord werd op de manier waarop ik gehoord wilde worden.

En toen kwam daar de spiegel: je hebt geen invloed om de mensen om je heen, je hebt alleen invloed op jouw eigen gedachten, gedrag en reactie.

Als jij iets ziet in de mensen om jou heen wat je moeilijk of lastig vind, mag jij naar jezelf gaan kijken. Zij weerspiegelen jouw binnenwereld. Zij weerspiegelen wat jij niet onder ogen wilt zien, zij weerspiegelen waar jij van overtuigd bent, zij weerspiegelen wat jij daadwerkelijk van jezelf vind.

 

Jouw buitenwereld is een weerspiegeling van je binnenwereld.

 

Energie en tijd steken in het veranderen van jouw buitenwereld, is water naar de zee brengen. Dus in plaats van al je energie en tijd te gaan steken in het veranderen van jouw buitenwereld waar jij geen invloed op hebt, mag jij naar binnen gaan keren om energie en tijd te gaan steken in jouw binnenwereld. Daar heb jij invloed op en daar kun jij werk verrichten dat ook daadwerkelijk iets oplevert.

Dit wil niet zeggen dat als jij energie en tijd steekt in jouw binnenwereld dat jouw omgeving meteen mee veranderd, nogmaals; hier heb jij geen invloed op. Wel kan jij anders naar de situatie kijken en op een fijnere manier voor jezelf mee omgaan.

Alles gebeurt met een reden. Rejection can be a sign of redirection.

Afgelopen week stelde ik mezelf nog een vraag:

Wat brengt mij meer; een omgeving die precies voldoet aan mijn verwachtingen en meebeweegt met mijn patronen of een omgeving die mij een spiegel voorhoudt en mij hierdoor ondersteunt in het doorbreken van mijn patronen?

 

Als jij jezelf accepteert, verandert de behoefte om anderen te veranderen.

 

Les 5. Je werkelijke zelf zijn

2021 heeft voor mij in het teken gestaan van; zelfliefde, zelfacceptie, zelfwaardering en zelfcompassie. Mezelf centraal zetten en zijn wie ik werkelijk ben.

Je werkelijke zelf zijn geeft veel meer voldoening, geluk en innerlijke rust dan ergens bij horen waar je eigenlijk niet past. Dat kost alleen maar energie en dat levert je geen energie op. Energie hoort te stromen, net als een rivier. Als er alleen maar water de rivier uit stroomt en niet in de rivier stroomt, dan zal het niet lang duren voordat de rivier droog komt te staan.

Ergens bij willen horen is een van onze eerste levensbehoefte, het is een oer gevoel dat in ons zit. We leven het liefste in groepen, waardoor ons brein ‘alleen’ zijn analyseert als gevaarlijk.

Al vanaf kleins af aan ervaar je hoe gevaarlijk het kan zijn om buiten te groep te vallen. Denk maar eens aan school, hoe vervelend het was als je bestempeld werd als ‘anders’. Je ervaart dat dit niet leuk is en je daardoor niet prettig voelt. Je gaat je best doen om niet ‘anders’ te zijn, zodat je bij de grotere groep kan horen. Dit voelt ook niet fijn, maar alles beter dan buitengesloten worden.

 

Wat als ik je vertel dat het ook anders kan?

Dat je niet bij een bepaalde groep mensen past, wil niet zeggen je er geen groep mensen is waar je wel bij past. Pas als jij je werkelijke zelf bent, zal je mensen aantrekken die bij die versie van jezelf past. We gaan het dus omdraaien: van ergens bij horen waar je niet bij past, naar je werkelijke zelf zijn, waardoor je de mensen ontmoet die bij je passen.

Je werkelijke zelf zijn geeft zoveel vrijheid, geluk, innerlijke rust en voldoening. Het kost veel minder energie. Je hoeft niet meer tegen de stroom in te zwemen, maar je kunt je laten meevoeren door de stroming.

 

Jij lief mens, bent vrij om jezelf te zijn.

Ontdek mijn aanbod

Ontdek inner self experience

Ontdek inner self experience

Ontdek het Be your inner self

Ontdek het Be your inner self

Ontdek coachen met paarden

Ontdek coachen met paarden

Ontdek Geboorte in Kaart

Ontdek Geboorte in Kaart

Scroll naar top